Para Birimi Seçimi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

8 Mart dünya kadınlar gününün kutlanmaya başlanması çok eski tarihlere dayanmaktadır. Erkeklerinkadınlar üzerindeki sözde egemenliğini yıkmak, sosyal ve iş hayatında hak ettiği konuma ulaşabilmek ve her türlü hakkını savunmak bir nevi seslerini duyurabilmek için ilan edilen bir gündür. Başlangıç hikayesi oldukça acı bir olayla gerçekleşmiştir. 8 Mart 1857 yılında Amerika’nın New York kentinde, tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadın, çalışma saatlerini, düşük ücretleri ve insanlık dışı çalışma şartlarını protesto etmek amacı ile bir gösteri düzenlemişlerdir. Maalesef bu isyanda çıkan bir yangın sonucunda 129 kadın işçi hayatını kaybetmiştir. Bu dramatik olayın ardından kadın hakları kuruluşları yıllarca süren çalışma ve mücadelenin ardından 52 yıl sonra ilk kez Danimarka’nın Kopenhag kentinde ki bir toplantıda 8 Mart dünya kadınlar gününü hayatını kaybeden 129 kadın işçiye adamış ve her yıl anılmasına karar verilmiştir.

Daha sonraki yıllarda da birleşmiş milletlerinde 8 Mart dünya kadınlar gününü kutlamaya başlaması ile tüm dünyada yaygınlaşarak günümüze kadar gelmiştir. Kadın hakları tüm çağlarda kısıtlanmış ve erkek egemen toplumlarda kadınlara ikinci sınıf insan muamelesi yapılmıştır. Seçme ve seçilme hakkı gibi birçok hak, toplumlara yavaş yavaş girmiş ve zorluklarla kabul ettirilmiştir. Maalesef günümüzde hala kadınlar baskı, şiddet ve taciz olayları ile sıklıkla karşılaşmaktadır. Gelişmiş toplumlar ve devletlerde bile bu durum gözlenmektedir. Küçük yaşlardan itibaren aile eğitimi ile birlikte erkek çocuklarına kadınlara karşı tutum ve tavırlarının nasıl olması gerektiği aşılanmalı ve anne kavramıyla birlikte kadının değeri öğretilmelidir.

Ülkemizde ilk olarak 1921 yılında emekçi kadınlar günü adı altında, kısmen kutlanmaya başlayan 8 Mart dünya kadınlar günü yetmişli yıllardan sonra daha etkin bir şekilde açık alanlarda ve topluluklar halinde kutlandı. Bu özel günde birçok hakkından mahrum bırakılan kadınlar, seslerini duyurabilmek için çaba göstermekte ve artık baskı altında yaşamak istemediğini dile getirmektedir. Bugün hala devam eden kadına şiddet, taciz ve baskıların sonu cinayetlerle sonuçlanmakta ve her gün bir kadın kocası, babası ya da kardeşi tarafından öldürülmektedir. Yasaların güçlenmesi, cezaların arttırılıp caydırıcı hale gelmesini dileyerek 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü kutlarız.

www.luviahome.com

kağan buğra

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.